Doprava zdarma pri objednávke nad 150€

Ktoru e-kolobežku si vybrať?

Elektrické kolobežky sa v posledných rokoch stávajú veľmi populárnym dopravným prostriedkom, ktorý vás spoľahlivo dovezie kamkoľvek. Nech už sa potrebujete dopraviť do práce, za priateľmi či na výlet, to všetko bez obáv zvládnu. Prečo sú však tak populárne?

 

Výhody elektrických kolobežiek

 

Jednou z najväčších predností elektrických kolobežiek je práve ich elektrický pohon. Elektromotor sa najčastejšie nachádza v prednom kolese, čo zlepšuje manévrovateľnosť, ale tiež stabilitu počas jazdy. Druhým, avšak nemenej dôležitým, prvkom elektrického pohonu je batéria, ktorá určuje dĺžku dojazdu kolobežky. Vďaka tomuto pohonu sú elektrokolobežky veľmi rýchle a najmä v meste a na krátke vzdialenosti dokážu prísť do cieľa oveľa skôr, ako auto či MHD.

S tým úzko súvisí ďalšia výhoda, ktorou je jej kompaktná veľkosť. Napriek vysokému výkonu majú elektrické kolobežky malé rozmery a nízku hmotnosť. To zabezpečí, že počas svojej cesty nebudete stáť v kolónach, ale dokážete sa šikovne preštrikovať mestom či využiť mnohé skratky. Veľkosť elektrickej kolobežky však nevyužijete len počas jazdy, ale aj pri uskladnení. Či už ju budete potrebovať uložiť doma do skrine alebo v práci pod stôl, vždy sa pre ňu nájde miesto. A keby vás v práci prekvapil dážď, zoberiete ju do ruky a odveziete sa domov autobusom.

Výhod elektrokolobežiek je ale omnoho viac. Jej prevádzka je veľmi lacná, jazdou na nej minimalizujete svoju uhlíkovú stopu, strávite oveľa viac času na čerstvom vzduchu a aj keby sa to nemuselo zdať, budete mať viac pohybu a pri udržiavaní rovnováhy zapojíte do akcie oveľa viac svalov ako pri sedení v aute.

Delenie elektrických kolobežiek

 

Ako to už pri dopravných prostriedkoch býva zvykom, každý je určený pre iný typ použitia. To, samozrejme, platí aj pri elektrických kolobežkách a pri výbere je dôležité správne si definovať, na aké účely ju hodláte používať. V prvom rade ich môžeme rozdeliť na detské a dospelácke, tu však iba začneme. Pre každodenné dochádzanie mestom z domu do práce bude vhodná mestská elektrokolobežka, ktorá má často hladšie ale pevnejšie pneumatiky, pevnejší ale ľahší rám a často disponuje menšou batériou, ktorá pomáha znižovať celkovú hmotnosť. Ak sa naopak chcete na elektrickej kolobežke vydať na výlet, určite oceníte väčšie kolesá, veľký dojazd a maximálne pohodlie. Pre extrémnejšie zaobchádzanie, napríklad na poliach a v lesoch, môžeme len odporučiť terénne elektrokolobežky. Skladaciu elektrickú kolobežku zase oceníte pri častej kombinácii s iným spôsobom dopravy či pri potrebe skladovania v menších priestoroch.

Mestská elektrická kolobežka Kugoo S1

 

 

Elektrické kolobežky Kugoo S1 a S1 Pro sú svojou konštrukciou predurčené na náročnú jazdu mestskou džungľou. Základ je tvorený skladacím hliníkovým rámom, ktorý je veľmi ľahký, ale zároveň dostatočne odolný, aby vydržal náročnejšie zaobchádzanie. Jeho skladacia schopnosť umožňuje kombinovať rôzne spôsoby dopravy, ako MHD, vlak či auto, s jazdou na elektrokolobežke, ale tiež uľahčuje skladovanie, doma, v práci či reštaurácii. Jej prednosti rámom, samozrejme, nekončia. Bezdušové 8” pneumatiky sú odolné proti prepichnutiu a majú protišmykovú úpravu, aby bola vaša jazda za každých okolností bezpečná.

Srdce elektrickej kolobežky Kugoo S1 je tvorené 350W motorom umiestneným v prednom kolese, čo zabezpečuje lepšie vyváženie a ovládateľnosť počas jazdy. Základná verzia S1 je vybavená 6 Ah Li-Ion batériou, ktorá poskytuje postačujúci dojazd 25 - 30 km. Verzia S1 Pro disponuje batériou s vyššou kapacitou, až 7,5 Ah. S touto sme v našom redakčnom teste prešli na jedno nabitie až 50 km, čo pri bežnom používaní vydrží aj na niekoľko dní. Samozrejme, dojazd elektrokolobežky závisí aj od mnohých externých vplyvov ako je počasie, hmotnosť jazdca, terén či spôsob jazdy.

Elektrokolobežky Kugoo S1 sú skutočnými univerzálmi pre všetkých. Môžu za to nastaviteľné riadidlá pre rôzne výšky postavy, ale tiež bohatá výbava. Samozrejmosťou sú blatníky a integrované osvetlenie, nechýba ani multifunkčný displej, ktorý popri rýchlosti a stave batérie umožňuje aj zmenu jazdných režimov a tým obmedziť maximálnu rýchlosť. To všetko je navyše ukryté v príjemnej hmotnosť 11 - 12,5 kg, v závislosti od konkrétnej verzie.

Elektrická kolobežka Kugoo M4

 

Ak preferujete jazdu na dlhšie trasy, túžite po väčšom výkone či vyššom komforte, elektrokolobežka Kugoo M4 bude tou pravou voľbou pre vaše potreby. V porovnaní s modelom S1 si zachováva všetky praktické vlastnosti ako odolný hliníkový rám s možnosťou skladania či komfortné prvky ako odpruženie, blatníky, osvetlenie či intuitívny displej. Ďalšou prednosťou modelu M4 je odnímateľné sedlo, ktoré oceníte nielen na spomínaných dlhých trasách.

Zásadný rozdiel sa však ukrýva pod “kapotou”. Motor s výkonom 500 W je doplnený 11 Ah batériou s dojazdom 45 km v základnej verzii, ale skutočné monštrum získate vo verzii PRO so 16 Ah batériou a dojazdom až 60 km! 10” nafukovacie pneumatiky sa spolu s odpružením doslova zahryznú do takmer akéhokoľvek povrchu, ktorý budete zdolávať. Aj keď sa elektrická kolobežka Kugoo M4 vyznačuje dlhým dojazdom, veľmi ochotne ju vymeníte za auto aj pri každodennom dochádzaní za zábavou a povinnosťami. S jej maximálnou rýchlosťou 45 km/h a malými rozmermi sa spoľahlivo prekľučkujete nejednou kolónou až na miesto určenia.

Aj napriek jej vyššej hmotnosti, ľahko cez 20 kg, sa jedná o praktický dopravný prostriedok, ktorý zložíte doma do skrine, v práci pod stôl či v prípade potreby aj do auta alebo autobusu. Skrátka, s elektrokolobežkou Kugoo M4 je jediným limitom vaša predstavivosť.

 

Fotograf: Adam Kuric