Doprava zdarma pri objednávke nad 150€

Sprievodca výberom elektrickej zubnej kefky pre dokonalú ústnu hygienu

Správna ústna hygiena je základom zdravia a príjemného pocitu počas celého dňa. Čistenie zubov 2x denne by preto malo byť samozrejmou rutinou ako dospelých, tak aj detí. Najdôležitejšou činnosťou pri starostlivosti o ústnu dutinu je umývanie zubov pomocou zubnej kefky, ktorá dokáže odstrániť najviac usadených nečistôt, zvyškov jedla či baktérií. Pre efektívne čistenie je však potrebné zvoliť správnu zubnú kefku. Popri klasických si svoje pevné miesto na trhu našli aj tie elektrické a práve na ich prednosti, funkcie a ďalšie vlastnosti sa dnes pozrieme.

Čo sú elektrické zubné kefky?

Elektrické zubné kefky sú šikovné prístroje na čistenie ústnej dutiny využívajúce motorček na pohyb čistiacich štetín. Podľa zvoleného typu sa môže jednať o rotačné, oscilačné a sonické, pričom každá z nich funguje na trochu odlišnom princípe. Vďaka motorčeku dokáže hlavica so štetinami vykonať neporovnateľne viac práce za rovnaký čas v porovnaní s klasickými zubnými kefkami. Práve vďaka tomu sú výrazne efektívnejšie a zuby dokážu vyčistiť dôkladnejšie. Ich použitie môže byť spočiatku mierne nepríjemné, ale na ich použitie sa dá veľmi rýchlo zvyknúť. Vedeli ste, že prvá elektrická zubná kefka uzrela svetlo sveta už v polovici 20. storočia? S dnešnými však mala spoločný akurát elektrický pohon a za toto obdobie prešla významným vývojom.

Pre koho sú elektrické zubné kefky vhodné?

Použitie elektrických zubných kefiek prakticky nie je limitované a sú vhodné pre širokú škálu používateľov. U detí môže byť ich použitie zábavnejšie a vďaka tomu aj efektívnejšie, keď ich nebude zaujímať všetko naokolo, ale budú sa môcť naplno venovať čisteniu zubov. U dospelých pomáhajú zlepšiť ústnu hygienu a celkový stav ústnej dutiny, keď sú nápomocné pri prevencii vzniku zubného kameňa, zubného kazu a ďalších ochorení. Rovnako vhodné je ich použitie u seniorov, keď sú jednoduché na ovládanie a efektívne čistenie pomáha udržať zuby v kondícii aj vo vyššom veku.

Elektrické zubné kefky možno používať aj v prípade prítomnosti zámkov, mostíkov, strojčekov a ďalších aparátov, ktoré sú náchylné na zachytávanie nečistôt. Efektivita čistenia elektrickej zubnej kefky ju predurčuje k použitiu aj v týchto prípadoch, keď sa jednoducho dostane na ťažko prístupné miesta, ktorých čistenie je náročné. V prípade, že máte citlivé zuby a ďasná, odporúčame použitie špeciálnych režimov či hlavíc s mäkkými štetinami, ktoré sú k ústam šetrnejšie. V špecifických prípadoch môže byť čistenie zubov pomocou elektrickej kefky nepríjemné, spôsobovať nadmerné krvácanie, prípadne iné komplikácie, o ich použití sa tak radšej poraďte so svojím zubárom alebo ich prestaňte používať úplne.

.

Aké elektrické zubné kefky poznáme?

Všetky elektrické zubné kefky používajú na pohyb hlavice motorček, avšak podľa technológie a spôsobu čistenia ich možno rozdeliť na niekoľko typov.

Sonické kefky využívajú na narušenie povlaku a čistenie zubov vysokofrekvenčné vibrácie, ktoré môžu dosahovať až 30 tisíc pohybov za minútu. Ich hlavnou prednosťou je jemnosť k zubom a ďasnám a efektivita čistenia.

Oscilačno-rotačné zubné kefky kombinujú oscilačné a rotačné pohyby umožňujúce efektívne čistenie jednotlivých zubov. Starostlivo tak možno vyčistiť každý zub samostatne a aj to je jeden z dôvodov, prečo patria k najčastejšie odporúčaným typom zubnými lekármi.

Ultrazvukové kefky využívajú ultrazvukové vlny na rozrušenie plaku a odstránenie nečistôt bez potreby mechanických pohybov. Toto riešenie je vhodné pre všetkých s citlivými zubami a ďasnami.

Elektrické medzizubné kefky sú určené do medzizubných priestorov, ktoré sú ťažko dostupné pomocou bežnej zubnej kefky. V porovnaní s mechanickými medzizubnými kefkami sú efektívnejšie a šetrnejšie k medzizubným priestorom.

Moderné funkcie elektrických zubných kefiek

Elektrické zubné kefky sú samé o sebe modernými zariadeniami. Pre maximálnu efektivitu a zážitok z čistenia zubov sú však vybavené ďalšími funkciami, aby bolo umývanie zubov zábavnejšie a mali ste ho viac pod kontrolou.

Časovač - pomáha sledovať odporúčanú dĺžku čistenia zubov, aby ste sa mu mohli venovať naplno a nemuseli sledovať stopky.

Senzor tlaku - užitočná funkcia, ktorá dokáže upozorniť na prílišný tlak na zuby, ktorý by mohol viesť k poškodeniu zubov alebo ďasien.

Režimy čistenia - pokročilé modely môžu byť vybavené rôznymi režimami čistenia, ako je režim pre citlivé zuby, bielenie, masáž ďasien a ďalšie, ktoré dokážu prispôsobiť starostlivosť o ústnu dutinu individuálnym potrebám.

Bluetooth a aplikácia - prepojenie s mobilnou aplikáciou umožňuje zhromažďovať a sledovať informácie o čistení zubov a dávať používateľovi relevantnú spätnú väzbu. To môže byť užitočné napríklad aj pri návšteve zubného lekára.

Výmena hlavíc - jedna z najdôležitejších vlastností, ktorá umožňuje používať elektrickú zubnú kefku dlhodobo pri zachovaní maximálnej hygieny.

.

Detské elektrické zubné kefky

Čistenie zubov u detí zvykne byť náročná úloha, ale naučiť ich správnej zubnej hygiene je kľúčové pre ich budúce zdravie. Použitie detskej elektrickej zubnej kefky môže byť riešením každodenného boja, keď sú efektívnejšie, ale pre deti aj často zábavnejšie. Čím sa líšia od dospeláckych?

Mäkké štetiny sú prispôsobené pre jemnejšie detské ďasná. Vo všeobecnosti však zubný lekári odporúčajú použitie skôr mäkkších zubných kefiek, čo môže byť dobrým návykom do budúcna.

Menšie hlavice sú prispôsobené veľkosti detských úst, aby sa kefka dostala efektívne na všetky potrebné miesta.

Aplikácie a hry učia deti hravou formou správnu techniku čistenia zubov a motivujú k pravidelnosti čistenia. To sa skôr či neskôr stane obľúbenou súčasťou dňa a rodičia majú o starosť menej.

Atraktívny dizajn s obľúbenou rozprávkovou postavičkou je už len čerešničkou na torte.

Údržba elektrickej zubnej kefky

Údržba a starostlivosť o elektrickú zubnú kefku nie je nijak zvlášť náročná, ale je dôležité osvojiť si niekoľko pravidelných krokov pre efektívne a dlhodobé používanie, ktoré sa často nelíšia od použitia klasickej mechanickej zubnej kefky..

  • pravidelné čistenie - po každom použití je kefku dôležité dôkladne vyčistiť od zvyškov zubnej pasty a ďalších nečistôt a nechať riadne vysušiť;
  • výmena hlavice - pre udržanie hygienickosti a efektivity hlavice elektrickej kefky je dôležité ju v pravidelných intervaloch vymeniť, vo všeobecnosti sa odporúča raz za 3 mesiace, prípadne podľa odporúčaní výrobcu;
  • skladovanie - kefku vždy uchovávajte na suchom mieste, aby nedochádzalo k vzniku plesní a ďalších nečistôt;
  • nabíjanie - ide o najväčší rozdiel v porovnaní s mechanickou zubnou kefkou, je potrebné ju pravidelne nabíjať, aby bola vždy pripravená na použitie. Nabijania nie je potrebné obávať sa, batérie vydržia nabité niekoľko dní až týždňov, v závislosti od konkrétneho modelu.

Elektrické zubné kefky sú efektívnym a spoľahlivým nástrojom pre lepšiu ústnu hygienu u detí a dospelých. Na výbere konkrétneho modelu si dajte záležať, aby dokonale splnil vaše individuálne potreby, funkcie a dostupnosť náhradných hlavíc, aby sa vám kefka dobre používala. Pohodlie pri používaní je totiž základom spokojnosti a efektívnej starostlivosti o vaše zdravie.