Doprava zdarma pri objednávke nad 150€

Ústne sprchy: Moderný, efektívny a šetrný spôsob ústnej hygieny

Zubná hygiena je základom zdravých zubov, ďasien a celej ústnej dutiny. Pravidelným čistením zubov, aspoň dvakrát denne, možno k zdraviu výrazne pomôcť, ale nemusí to úplne stačiť. Z tohto dôvodu sa vo všeobecnosti odporúča kombinovať použitie zubnej kefky aj s ďalšími prípravkami ako je ústna voda a zubná niť. Ak však chcete kráčať s dobou, miesto bežnej zubnej nite siahnite po ústnej sprche. Ide o moderné zariadenie pomáhajúce k udržaniu hygienickej čistoty ústnej dutiny, ktoré je navyše mimoriadne šetrné k zubom i ďasnám. Pokiaľ sa chcete o týchto zariadeniach dozvedieť viac, zistiť či sú pre vás vhodné a aké majú prednosti, ste na správnom mieste.

Ako fungujú ústne sprchy?

Ústne sprchy sú inovatívne zariadenia slúžiace na dočistenie ústnej dutiny a medzizubných priestorov, ktoré sú pomocou zubnej kefky ťažko dosiahnuteľné. Zubná sprcha dokáže pomocou prúdu vody odstrániť zvyšky jedla a plaku, ktoré sa zachytia na zuboch, medzi nimi alebo na ďasnách. Jej použitie je k ústam oveľa šetrnejšie, ako použitie bežnej zubnej nite, ktoré môže byť pre niektorých ľudí bolestivé, prípadne môže spôsobovať krvácanie. Na ústnej sprche navyše možno nastaviť tlak vody, a tak sa prispôsobiť konkrétnemu používateľovi, aby bolo čistenie príjemné a účinné.

Pre koho je vhodné použitie ústnej sprchy?

Použitie ústnej sprchy je vhodné prakticky pre každého, komu záleží na dôkladnej hygiene ústnej dutiny. Jej použitie možno odporučiť pre všetkých so zdravým chrupom, ale tiež ľuďom so zubnými korunkami, mostíkmi, strojčekmi alebo ďalšími pomôckami, ktoré sú náchylné na zachytávanie jedla. Typickou vlastnosťou ústnych spŕch je schopnosť čistiť ťažko dostupné miesta pomocou vysokého tlaku vody. Okrem toho sa ich použitie hodí pre všetkých, ktorým nevyhovuje čistenie zubov pomocou bežnej zubnej nite alebo trpia zvýšenou citlivosťou ďasien alebo zubov.

.

Kedy a ako často je potrebné používať ústnu sprchu?

Použitie ústnej sprchy je vhodné aspoň raz za deň, ideálne pri večernom čistení zubov. Čistením možno predchádzať usadzovaniu zvyškov jedla a ďalších nečistôt v medzizubných priestoroch a ďasnách, ktoré by mohli spôsobiť vznik kazov alebo iných zdravotných komplikácií v ústnej dutine. Frekvencia použitia však nie je nijako obmedzená a zubnú sprchu môžete použiť kedykoľvek sa budete cítiť nekomfortne.

Akými funkciami disponujú ústne sprchy?

Rôzne modely ústnych spŕch sú často vybavené rozdielnymi funkciami, a preto je dôležité vybrať si vhodnú podľa zamýšľaného spôsobu použitia. Nižšie prinášame prehľad najčastejších funkcií.

Napájanie

Vo väčšine prípadov sa stretávame s ústnymi sprchami napájanými pomocou batérie. Ich použitie je veľmi jednoduché, pohodlné a flexibilné. Vo vybraných prípadoch sa možno stretnúť s modelmi napájanými priamo z elektrickej siete, ktoré môžu disponovať vyšším výkonom a viacerými funkciami. Ich použitie je však limitované dostupnosťou elektrickej siete, čo môže, spolu s prítomnosťou napájacieho kábla, viesť k zníženiu komfortu používania.

Nastaviteľný tlak vody

Nastaviteľný tlak vody je jednou z kľúčových vlastností ústnych spŕch. Vo väčšine prípadov sa jedná o 3 - 6 režimov, ale tento počet sa môže líšiť podľa konkrétneho modelu. Nastavením vhodného tlaku možno dosiahnuť, že použitie bude príjemné aj pre používateľov s citlivými zubami a ďasnami, ale zároveň dostatočne efektívne pre dôkladné odstránenie nečistôt.

Režimy čistenia

Ústne sprchy disponujú viacerými režimami, ktoré sú určené na rôzne úlohy, ako je bežné čistenie, odstránenie vodného kameňa, masáž ďasien a mnohé ďalšie, ktoré zabezpečia pohodlné a efektívne čistenie zubov a ďasien.

Zásobník na vodu

Zubné sprchy sú pre jednoduché použitie vybavené zásobníkmi na vodu, aby mohli byť použité nezávisle od dostupnosti zdroja vody. Objem zásobníkov sa líši pri jednotlivých modeloch a je dôležité vybrať si vhodný pre vami zamýšľaný spôsob použitia. U vybraných modelov sa môže nachádzať špeciálny zásobník na ústnu vodu alebo ju možno pridať priamo do hlavnej nádržky, pre ešte efektívnejšie a osviežujúce čistenie.

Integrovaný časovač

Dôkladné čistenie zubov si vyžaduje správny čas. Vybrané modely sú vybavené integrovaným časovačom, ktorý sleduje dĺžku čistenia, aby sa používateľ mohol naplno venovať čisteniu a nemusel sledovať čas.

.

Ako používať ústnu sprchu?

Použitie ústnej sprchy je veľmi jednoduché a zvládne ho skutočne každý. Nami odporúčaný postup čistenia vyzerá nasledovne:

Nastavte správny tlak: U väčšiny ústnych spŕch je možné nastaviť tlak vody. Odporúčame začať na najnižšej úrovni a postupne pridávať. Týmto spôsobom nájdete ideálnu úroveň, ktorá bude počas používania príjemná, a zároveň dosiahnete maximálnu účinnosť čistenia.

Dodržiavajte správny uhol: Správny uhol držania ústnej sprchy je kľúčový pre efektívne čistenie. Je vhodné ju držať približne pod uhlom 90° k zubom a ďasnám, čím sa zabezpečí ideálna efektivita.

Postupujte krok za krokom: Nájdite si ideálny smer alebo postup, ktorý vám bude najviac vyhovovať. Postupne prejdite každý medzizubný priestor a oblasť ďasien, aby ste mali istotu, že ste odstránili všetky zvyšky jedla a nečistoty.

Pravidelné čistenie: Pravidelnosť je základom úspechu v mnohých činnostiach a výnimkou nie je ani údržba zubnej sprchy, po použití ju preto nechajte vždy riadne vysušiť, aby ste predišli vzniku plesní alebo baktérií.