Doprava zdarma pri objednávke nad 150€

Čo je mini PC a ako si vybrať?

V modernom digitálnom svete, kde sú rýchlosť a mobilita kľúčovými faktormi, potrebujete spoľahlivý a výkonný stroj pre prácu i zábavu. Svet počítačov prichádza s inováciami každý deň, a preto nie je prekvapením existencia spoľahlivej alternatívy ku klasickému veľkému počítaču alebo notebooku. Jej meno je mini PC, resp. mini počítač, ktoré si získavajú čoraz väčšiu obľubu v domácnostiach, kanceláriách, ale aj pri častom prenášaní, keď máte na koncovom mieste patričné vybavenie. Aké sú ich prednosti, nevýhody a pre koho sú vhodné?

Čo je mini počítač?

Mini počítače sú kompaktným variantom klasického počítača, prípadne notebooku, ktoré disponujú väčšinou ich funkcií a schopností, ale sú zabalené do oveľa menších rozmerov. Tie pomáhajú nielen šetriť miesto na pracovnom stole či zvýšiť flexibilitu ich použitia na rôznych miestach, ale tiež výrazne uľahčujú prenášanie. Pred niekoľkými rokmi bolo ich masové využitie nemysliteľné, ale je to práve technologický pokrok, čo umožnilo vložiť vysoký výkon do malých rozmerov.

Aké sú výhody mini PC?

Väčšina výhod mini PC plynie práve z ich malých rozmerov. Tie umožňujú umiestnenie prakticky kdekoľvek - na malý pracovný stôl, k televízoru alebo jednoducho kdekoľvek potrebujete. Navyše sú často v príjemnom dizajne, ktorý dokonale zapadne do každého moderného prostredia. Aké sú ďalšie výhody mini PC?

Jednoducho prenosné

V prípade častého prenosu je voľbou väčšiny notebook. Ten má svoje opodstatnenie na cestách, ale v prípade prenosu medzi dvoma miestami vybavenými monitorom a ďalšími perifériami je v podstate zbytočný. Mini PC má oveľa menšie rozmery a hmotnosť, čo uľahčuje prenos. Doma, v kancelárii či na akomkoľvek inom mieste ho jednoducho pripojíte k monitoru a pokračujete tam, kde ste skončili.

Tichá prevádzka

Tichá prevádzka je veľkou prednosťou mini PC, o ktorej pri klasickom stolnom môžete iba snívať. Tichosti vďačia použitým komponentom s oveľa menšími rozmermi, ktoré nevydávajú prakticky žiadny zvuk. V niektorých prípadoch to môže ísť aj na úkor výkonu, ale aj tento problém je často eliminovaný a dokážu plnohodnotne nahradiť oveľa väčšie stroje. Malé komponenty tiež neprodukujú zbytočne veľa tepla, čím nie sú náročné na chladenie. Práve ventilátory sú často zdrojom najväčšieho hluku. Pri náročnejších úlohách sa však dokáže aj mini počítač poriadne rozpáliť. Tichú prevádzku oceníte aj v prípade, že počítač potrebujete nechať bežať v miestnosti, kde spíte, alebo máte skrátka radi ticho pri práci.

 

Vysoký výkon

Všetky predsudky o nízkom výkone mini PC patria do minulosti. Prehliadanie webu, sledovanie videí či streamovanie filmov sú základné funkcie, s ktorými si hravo poradia. Rovnako budú bohate stačiť pre bežnú kancelársku činnosť a kvalitnejšie a výkonnejšie stroje zvládnu aj náročnejšie pracovné úlohy, prácu s grafikou, ale aj hranie moderných hier. Možnosti sú takmer neobmedzené a vo väčšine úloh sa vyrovnajú, či dokonca prekonajú, svojich väčších súrodencov.

Konektivita

Mini PC nezaostávajú ani v možnostiach pripojenia externých zariadení a príslušenstvo môžete voliť rovnako, ako pri väčších modeloch. Na pripojenie k monitoru či projektoru väčšinou slúži rozhranie HDMI, myš a klávesnicu odporúčame pripojiť cez Bluetooth z dôvodu šetrenia USB portov, ale bez obáv môžete použiť aj drôtové a bezdrôtové verzie pomocou USB. Podobne to platí aj pre reproduktory, keď väčšina modelov disponuje konektorom, ale rovnako možno využiť Bluetooth pripojenie. Mini PC sú tiež vybavené Wi-Fi, u niektorých modelov sa možno k internetu pripojiť aj pomocou rozhrania RJ45. Vo všeobecnosti možno povedať, že mini počítače disponujú rovnakými konektormi ako stolné a notebooky, ich počet je však často obmedzený.

Nevýhody mini PC

U mini PC nájdeme niekoľko nevýhod, ktoré však väčšina používateľov nepocíti, alebo ich bude limitovať len minimálne. Ich použitie nemusí byť úplne vhodné pre veľmi náročné pracovné úlohy a pre pravidelné hranie náročných hier. Ďalšou nevýhodou, v porovnaní s inými typmi počítačov, sú veľmi obmedzené možnosti konfigurácie, prípadne neskoršej výmeny komponentov. Často sa stretávame s úplnou nemožnosťou otvorenia počítača, ktorá vylučuje výmenu komponentov. Na trhu sa napriek tomu nachádza niekoľko modelov, ktoré isté modifikácie umožňujú, ale tie sú rovnako limitované, najmä z dôvodu veľkosti komponentov či voľných slotov. Tieto nevýhody sú však pre veľkú časť majiteľov mini PC zanedbateľné a nestoja za premýšľanie pri výbere vhodného zariadenia.

Pre koho sú mini PC určené?

Variabilita použitia mini PC je rovnako široká ako neustále narastajúci počet dostupných modelov na trhu. Ich prednosťou je práve jednoduché použitie širokými masami, a tak sa budú spoľahlivo hodiť na takmer akékoľvek úlohy, ktoré im zadáte.

Domáce multimediálne centrum

Mini PC možno bez problémov využiť na sledovanie filmov v streamovacích službách, na hranie hier, počúvanie hudby či surfovanie na internete. Pomocou HDMI konektora ich ľahko pripojíte k televízoru či monitoru, kompaktné rozmery ho zase umožnia presúvať tam, kde ho zrovna budete potrebovať.

Kancelársky pracant

Malé rozmery, dostupná cena a spoľahlivý výkon sú základom počítača pre efektívnu prácu. Nech už vypĺňate tabuľky, spracovávte text alebo pripravujete prezentáciu, mini PC bude spoľahlivým partnerom. Navyše ho možno ľahko prenášať medzi kanceláriou, zasadacou miestnosťou a domovom, keď ho stačí na novom mieste pripojiť k monitoru a klávesnici.

Počítač do každej školy

Školy často bojujú s dostupnými financiami a priestormi. Tieto dva problémy mini PC ľahko vyriešia, keď sú na výuku ako stvorené a svojim výkonom spoľahlivo zvládnu všetky potreby študentov a učiteľov.