Doprava zdarma pri objednávke nad 150€

Laserové gravírovanie pre začiatočníka? Časté otázky a odpovede.

Ako vybrať správny výkon laserovej gravírovačky?

Správny výkon laserovej gravírovačky záleží od toho, ako často a na aké materiály potrebujeme gravírovať.

Všeobecne najčastejšie používame laserovú gravírovačku najmä na výrobu dekorácií do domácnosti či na vianočný stromček. V tomto prípade gravírujeme najmä z preglejky o hrúbke približne 2 - 5 mm. Na takéto gravírovanie nám bohato postačuje gravírka s výkonom od 5 W v prípade, že chceme na tieto materiály iba gravírovať napr. nápisy, logá či obrázky. V prípade, že chceme materiály aj prerezávať, vtedy odporúčame gravírovačky s výkonom od 10 W. Na tento účel vieme nájsť vhodné gravírovačky od približne 300€ . Ak však chceme tieto materiály rezať a gravírovať pravidelne, lepšia pre nás bude gravírovačka s výkonom od 20 W, nakoľko nám ušetrí takmer dvojnásobok času.

Ak hľadáme vhodnú gravírovačku, ktorou budeme občas gravírovať aj na sklo ako sú napríklad poháre, vázy či rôzne nádoby a taktiež aj kovové predmety ako plechovky, prstene, prívesky či iné šperky, v tomto prípade začíname s výkonom od 20 W, ktorú si vieme zaobstarať od ceny približne 500€. V niektorých prípadoch to môžeme zvládnuť aj s 10 W gravírovačkou, avšak neodporúčame to na úkor veľmi dlhých časov opracovania.

V prípade pravidelného gravírovania do takmer všetkých materiálov odporúčame gravírovačku s výkonom 30 W - 40 W, kde maximalizujeme rýchlosť a efektivitu práce. V tejto kategórii sa však pohybujeme v cene okolo 1 200€ a viac.

Aký je rozdiel medzi značkami laserových gravírovačiek s rovnakým výkonom? Čím sa líšia?

Vybrať si medzi jednotlivými značkami s rovnakým výkonom nemusí byť jednoduché, preto vám pomôžeme.

Základné parametre, ktorými sa líšia jednotlivé gravírovacie stroje sú najmä optický výkon lasera, veľkosť gravírovacej plochy a stavba konštrukcie. Ako prvé je teda vhodné vybrať si výkon lasera a podľa potreby hľadať gravírovačku, ktorá mi bude vyhovovať s veľkosťou gravírovacej plochy. Konštrukčne sa gravírovačky líšia najmä spôsobom vedenia káblov, kvalitou spojov, materiálom a typom ovládania. Niektoré gravírovačky tiež podporujú offline gravírovanie z pamäťovej karty alebo USB kľúča. Tieto modely majú prevažne ovládanie pomocou dotykového panela.

Iné značky zase majú vlastnú Wi-Fi sieť s aplikáciou, vďaka ktorej môžeme gravírovať jednoducho z mobilu. V tomto prípade je možností mnoho. Je potrebné si však danú gravírovačku porovnať s ostatnými a vybrať tú najvhodnejšiu pre svoje potreby.

Aké príslušenstvo odporúčate dokúpiť ku gravírovačke?

Ku každej laserovej gravírovačke odporúčame dokúpiť podložku, tzv. Honeycomb, ktorá zabezpečí najvhodnejšie podmienky najmä pri rezaní materiálov. S podložkou dosiahneme presné hrany a okolie rezu je čisté bez opálenín. Taktiež zabráni tomu, aby sme si poškodili náš pracovný stôl či podlahu od lasera. Ďalej môžeme kúpiť rotačný valec, ak plánujeme gravírovať na oválne predmety. V prípade, ak budete potrebovať gravírovať na čo najväčšiu plochu, odporúčame vyberať gravírovačky, ku ktorým je v ponuke rozširovacia sada.

Ako gravírovať do oválnych predmetov ako sú poháre, fľaše či plechovky?

Na to je rotačný valec, ktorý slúži ako náhrada za os Y. V tomto prípade jednoducho prepojíme konektor z motora osy Y na gravírovačke do motora rotačného valca a môžeme gravírovať. Na rotačný valec položíme daný predmet a v programe nastavíme jeho priemer. Po otestovaní môžeme gravírovať. Toto prepojenie s testovaním hravo zvládneme do 15 minút.

Na čo slúži kompresor (vzduchový asistent) pri gravírovaní?

Kompresor používame najmä pri rezaní do dreva či preglejky. Zabezpečuje okamžité ofukovanie materiálu, čím jeho povrch ochladí. Rez je čistý, hladký a bez opáleného okolia.

Kompresor sa naopak nepoužíva pri gravírovaní grafiky, aby sa zabezpečila maximálna kvalita výstupu. V prípade gravírovania so zapnutým kompresorom nedosiahneme také dokonalé detaily požadovaného výstupu.

Ako môžem zväčšiť gravírovaciu plochu gravírovačky?

Gravírovaciu plochu gravírovačky môžeme zabezpečiť vhodnou rozširovacou sadou. Základné a najjednoduchšie rozširovacie sady sú najmä po osi Y. Najčastejšie je to zdvojnásobenie gravírovacej plochy. Jediné čo vymeníme, sú bočné lišty osi Y a predlžovacie káble.

Rozširovacie sady po osi XY sú o niečo drahšie, nakoľko sada obsahuje rozšírenie osi Y, ale zároveň aj kompletnú rozšírenú lištu X s uchytením na laserový modul. Týmto rozšírením obvykle získame až štvornásobné zväčšenie pôvodnej gravírovacej plochy.

Pred nákupom gravírovačky odporúčame správne vybrať, prípadne nás kontaktovať, či je pre danú gravírovačku dostupná rozširovacia sada. Najmä ak plánujete gravírovať väčšie predmety ako je 600 x 600 mm. V základe gravírovačky disponuju gravírovacou plochou 400 x 400 mm alebo 600 x 600 mm.

Ako môžem gravírovať na sklo?

Gravírovanie na sklo je s temperovými farbami hračka. Ak máme pripravené čisté sklo, pred gravírovaním ho natrieme rovnomerne jednou vrstvou temperovou čiernou farbou a necháme zaschnúť. V prípade gravírovania z opačnej strany skla natrieme vždy stranu, do ktorej chceme danú grafiku zobraziť.

Ktorá laserová gravírovačka je vhodná na gravírovanie malých predmetov? (štítky, prívesky, náramky, prstene atď.)

Chcete si svoje šperky prispôsobiť podľa vlastného vkusu? Ak plánujeme gravírovať na predmety, ktoré sú prevažne do 10 x 10 cm, odporúčame gravírovačky od značky LaserPecker alebo Gweike. Tieto modely sú na to ako stvorené vďaka vysokej presnosti a rýchlosti. Ponúkajú pokročilejšie funkcie predzobrazenia a nastavení oproti klasickým gravírovačkam. Pri týchto modeloch nie je os X a Y, ale laserový modul je statický. Taktiež sú ľahšie a menšie, vďaka čomu sú prenosné a jednoduché na skladovanie, no maximálne efektívne na výkon.

Je náročné gravírovačku poskladať? Zvládne to aj začiatočník?

Samozrejme. Gravírovačky sú predzložené, a vo väčšine statických gravírovačiek je potrebné iba zložiť osi gravírovačky a pripevniť modul. To zvládnete aj vďaka jednoduchému a stručnému návodu na použitie.

Zloženie statickej gravírovačky je hotové v 95% prípadov do 30 minút. Menšie prenosné gravírovačky sú pripravené do 10 minút od rozbalenia, nakoľko sú takmer kompletne poskladané. Pomôcť však môžu aj videá na YouTube a samozrejme v prípade potreby sme tu pre vás my.

Aký program je potrebné dokúpiť na PC? Ako ho môžem stiahnuť a ako funguje?

Pre laserové gravírovanie sa používa formát súboru G-code, tak ako pri 3D tlačiarňach. Laserové gravírovačky fungujú v princípe veľmi podobne, avšak v základe majú iba 2 osi, teda bez vertikálnej osi Z. Tento G-code môžete vyexportovať alebo priamo zaslať do gravírovačky z viacerých programov.

Pre gravírovanie z PC alebo notebooku s Windowsom či macOS je najpoužívanejší program LightBurn. LightBurn je voľne stiahnuteľný, má 30 dňovú trial verziu na vyskúšanie zadarmo. Následne sa licencia pohybuje okolo 60 dolárov za doživotné používanie na 3 zariadenia (počítače). Gravírovačiek môžete pripojiť ľubovoľné množstvo. Tento program je podporovaný v českom jazyku a pravidelné aktualizácie sú samozrejmosťou.

LightBurn môžete stiahnúť na tejto adrese - https://lightburnsoftware.com/pages/download-trial

Ďalší program pre PC je LaserGRBL. Tento program je opensource a je voľne stiahnuteľný zadarmo. Program však nie je dostupný v češtine a má menej podporovaných funkcií ako LightBurn.

LaserGRBL môžete stiahnuť na tejto adrese - https://lasergrbl.com/download/

Čo robiť po prvom zložení laserovej gravírovačky a následnom zapnutí? Ako zistiť správny pomer výkonu lasera a rýchlosti?

Ak máme gravírovačku zloženú a pripravenú na gravírovanie, ako prvé odporúčame do materiálu vygravírovať materiál test. V tomto teste si nastavíme požadovaný rozsah výkonu lasera (najčastejšie 10 % - 100 %) a požadovaný rozsah rýchlosti. Rýchlosti záležia od gravírovaného povrchu – obvykle však nastavujeme od niekoľko stoviek až po niekoľko tisíc mm/min. V prípade potreby môžete týchto vzorkovníkov vygravírovať aj viac. Podľa nich vieme určiť správny pomer sily a rýchlosti laserovej hlavy na rezanie a gravírovanie správnej hĺbky do povrchu materiálu.

Je možné sa pripojiť ku gravírovačke aj z mobilu?

Áno, ale nie ku všetkým. Na mobil nie je univerzálna aplikácia, ktorá by sa dala použiť na väčšinu gravírovačiek ako pri počítači. V tomto prípade je potrebné si preveriť pred kúpou gravírovačky, či má daná gravírovačka zabudovanú Wi-Fi a vlastnú aplikáciu. Aplikácie sú vydávané samotnými výrobcami a túto možnosť je nutné preveriť. Aplikácie pre mobil majú napríklad výrobcovia LaserPecker, Atomstack alebo Sculpfun, nie však všetky gravírovačky však majú aj Wi-Fi.

Ako môžem gravírovať farebne do nehrdzavejúcej ocele?

Do nehrdzavejúcej ocele je možné gravírovať tak, aby sa výsledný povrch sfarbil do požadovanej farby. Požadovanú farbu dosiahneme zahriatím na určitú teplotu, teda nastavením lasera na správny výkon a zároveň správnu rýchlosť pohybu.

Nakoľko je každý laserový modul odlišný, neexistuje jediná konštanta na určitú farbu. Pred ostrým gravírovaním je potrebné vygravírovať tzv. „material test“, kde si nastavíte rozsah výkonu a rýchlosti. Z výsledku viete zistiť konkrétnu teplotu a rýchlosť na dosiahnutie požadovanej farby. Túto možnosť odporúčame s gravírovačkami o výkone 20 W a viac. Vďaka tejto metóde viete vytvárať farebné obrázky a vzorky iba vďaka laseru.

Ako dokážem nastaviť správnu vzdialenosť od gravírovaného povrchu? Čo je to autofocus?

Všetky gravírky majú osi X a Y. Drvivá väčšina gravírovačiek nemá os Z a teda správnu vzdialenosť je potrebné nastaviť manuálne. Tu sa však nemusíme ničoho báť, nakoľko pri každej gravírovačke je pribalený vymedzovaci valček alebo podložka. Podložku jednoducho podložíte medzi laserovú hlavu a gravírovaný povrch a rukou pritiahnete skrutku na laserovej hlave – podložku vytiahneme. Tento proces nám zvyčajne nezaberie viac ako 30 sekúnd.

Ako môžeme správne tušiť, autofocus slúži na automatické zaostrenie, teda automatické určenie správnej vzdialenosti od gravírovaného povrchu. Túto funkciu obsahujú niektoré novšie modely gravírovačiek.

Som začiatočník a chcem gravírovať prevažne do preglejky s hrúbkou do 5 mm. Ktorá gravírovačka mi bude stačiť?

Pre gravírovanie a rezanie do preglejky s hrúbkou do 5 mm, ale aj tenších akrylov, gumy či občasné gravírovanie do skla nám bude postačovať gravírovačka s výkonom 10 W. Výkon 10 W odporúčame pre začiatočníkov a domácich kutilov, ktorí plánujú občasné gravírovanie ozdôb na stromček či doplnkov do domácnosti. Prípadné zdobenie nápisov do pohárov hravo zvládnete taktiež vďaka spomínanej temperovej farbe.

 

Vybrať gravírovačku