Doprava zdarma pri objednávke nad 150€

Praktické jump štartéry pre bezstarostnú zimu

Zimné a chladné obdobie dokáže neraz potrápiť, ale stále častejšie prekvapiť svojim rýchlym príchodom. U motoristov sa táto časť roka stretáva s obavami a často aj nepríjemnými situáciami, keď dochádza k rýchlejšiemu vybíjaniu autobatérie, ktorá už následne nemá dostatočný výkon na naštartovanie auta. S tým sa dnes už nestretávajú len majitelia starších áut či autobatérií, ale zásluhou množstva elektronických systémov sa tieto problémy objavujú aj pri pomerne nových autách a batériách, keď najmä na krátkych trasách nedochádza k ich dostatočnému nabíjaniu.

Čo je jump štartér, resp. štartovacia powerbanka?

Jump štartéry sú spravidla malé prenosné zariadenia, ktoré po pripojení dokážu naštartovať automobil, prípadne iný typ vozidla, aj keď to autobatéria vzdala. Batéria štartovacej powerbanky poskytuje dostatočný výkon a štartovací impulz, ktorý jednoducho zvládne naštartovať vozidlo. S ich pomocou sa vyhnete nepríjemným situáciám, keď potrebujete vyraziť na cestu, ale auto nespolupracuje, v okolí sa nenachádza nikto, kto by pomohol so štartovacími káblami a na nabíjanie batérie skrátka nie je čas.

Vďaka kompaktným rozmerom v aute nezaberajú zbytočne veľa miesta, ale zároveň dokážu odviesť veľké množstvo práce. Tento šikovný pomocník by teda nemal chýbať vo výbave žiadneho motoristu, ktorý chce mať istotu štartu alebo sa chystá na cestu na odľahlé miesta. Okrem štartovania automobilov sa však môžu hodiť aj ako rezervné zdroje energie v karavanoch, na lodiach či kdekoľvek, kde so sebou potrebujete mať elektrickú energiu navyše.

 

Ako vybrať štartovací zdroj?

Štartovacie zdroje v sebe kombinujú viacero dôležitých funkcií, a preto je dôležité vedieť, kde a ako ho budete používať. So správne vybraným zdrojom dokážete pokryť väčšinu vašich potrieb nielen v aute, ale kdekoľvek na cestách.

Štartovací prúd

Štartovací prúd je kľúčovou vlastnosťou potrebnou pre naštartovanie auta. Jeho výšku je možné zistiť v návode na obsluhu vozidla alebo vyčítať priamo z batérie inštalovanej v aute. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že k naštartovaniu benzínového motora je potrebný prúd okolo 400A, dieslové motory potrebujú približne 640A. Jedná sa však len o orientačné údaje a ich hodnoty odporúčame overiť pred kúpou štartovacej powerbanky.

Maximálny objem motora

Objem motora je ďalším dôležitým údajom, ktorý je potrebné pri výbere jump štartéra zohľadniť, aby ste bez obáv dokázali naštartovať svoje vozidlo. Tento údaj možno ľahko vyčítať z technického preukazu vozidla.

Kapacita batérie

Väčšinu štartovacích powerbánk možno použiť aj k napájaniu a nabíjaniu bežných zariadení, ako mobilné telefóny a tablety, notebooky a ďalšie zariadenia. To oceníte najmä na dlhších cestách (nielen) do divočiny, pri kempovaní, na lodi či skrátka kdekoľvek, kde nie je bežne dostupný elektrický prúd. Zjednodušene možno povedať, čím vyššia kapacita, tým viac zariadení dokážete nabiť.

Typ a počet výstupov

Ako už napovedá názov, powerbanka slúži k nabíjaniu elektrických zariadení. U jump štartérov je samozrejmosťou možnosť pripojiť štartovacie káble na auto, ktoré dokážu v priebehu krátkej doby pracovať s vysokým elektrickým prúdom potrebným k naštartovaniu vozidla. Väčšina modelov je však vybavená aj ďalšími konektormi, ako USB-A, USB-C, 12 V do automobilovej zásuvky a ďalšími. S ich pomocou budete mať na cestách energiu nielen pre vaše auto, ale aj pre všetky prenosné zariadenia.

Spôsob a čas nabíjania

Jednoduchosť nabíjania štartovacej powerbanky je kľúčom k jednoduchému používaniu a dostatku energie vždy, keď je to potrebné. Vo väčšine prípadov sa jedná o nabíjanie pomocou USB-C, prípadne cez špeciálne konektory, ku ktorým je dodávaná kabeláž. Dĺžka nabíjania na 100% závisí najmä od kapacity batérie a výkonu nabíjačky. Na kapacitu, s ktorou zvládnu naštartovať automobil sa spravidla nabijú v priebehu niekoľkých minút.

Doplnkové funkcie a príslušenstvo jump štartérov

Hlavnou prednosťou jump štartérov je ich univerzálne použitie. To zaisťuje nielen vysoká kapacita batérie či množstvo konektorov, ale aj vhodné príslušenstvo a mnohé doplnkové funkcie uľahčujúce použitie a zachraňujúce zložité situácie.

Svietidlo

Vybrané modely jump štartérov sú vybavené praktickou funkciou svietidla. To sa môže hodiť prakticky kedykoľvek, nech už potrebujete naštartovať v noci, chcete nájsť niečo v kufri auta alebo ako kempingové osvetlenie. Možnosti využitia sú prakticky neobmedzené.

Kompresor na hustenie pneumatík

Poklesol vám tlak v pneumatikách v dôsledku zmeny vonkajšej teploty, potrebujete dohustiť pneumatiku po oprave defektu alebo nafúknuť matrac na spanie? Štartovacie zdroje s kompresorom dokážu pomôcť aj v takýchto situáciách a možno ich považovať za vrchol univerzálnosti.

Powerbanka pre prenosné zariadenia

Na cestách potrebuje “šťavu” nielen auto, ale aj všetky prenosné zariadenia, ktoré sa stali bežnou súčasťou našich životov. So správnymi konektormi, káblami a dostatočnou kapacitou budete mať dostatok elektrickej energie kdekoľvek, aj bez prístupu k elektrickej sieti.

Displej

Väčšina štartovacích powerbánk je vybavená praktickým displejom poskytujúcim informácie o stave batérie, aktuálnom režime použitia či modely vybavené kompresorom môžu zobrazovať aktuálny tlak v pneumatike.

Praktický držiak

Univerzálnosť, jednoduchosť a ľahká manipulácia sú základnými predpokladmi pre spokojné používanie. Práve preto sú, najmä väčšie modely, vybavené praktickým držadlom uľahčujúcim použitie, prenášanie a uskladnenie.