Doprava zdarma pri objednávke nad 150€

Spoločníci pre dobrodružstvo: Odolné mobily (nielen) pre outdoorových nadšencov

V dnešnom svete, kde sa rýchlosť a technologický pokrok stretávajú s náročným a často nepredvídateľným prostredím, je dôležité mať spoločníka, ktorý dokáže týmto výzvam čeliť. Mobilné telefóny odolné proti nárazom sa stali obľúbeným a nenahraditeľným spoločníkom pre všetkých, ktorých pracovné nasadenie či životný štýl sú každý deň tak trochu na hrane. Okrem najnovších funkcií a spoľahlivej výdrže batérie sú obľúbené najmä vďaka vysokej odolnosti voči nárazom, prachu či vode, ktoré sú v náročnom pracovnom či drsnom outdoorovom prostredí prítomné na každom kroku.

Pre koho sú určené odolné mobily?

Okruh potenciálnych majiteľov je rovnako široký ako náročné situácie, pri ktorých sa naplno ukáže odolnosť mobilov. Jednou skupinou, ktorá z nich bude mať skvelý úžitok sú aktívni jedinci, športovci a dobrodruhovia, ktorých kroky často zavedú do náročného prostredia a k extrémnym aktivitám. Občasný náhodný pád do blata, kaluže či rovno pri prudkom zjazde na bicykli z kopca by pre mobilný telefón nemal byť fatálny, ale po oprášení by sa znova mala objaviť mapa priamo do cieľa.

Druhou skupinou sú pracovníci v odvetviach ako stavebníctvo, logistika či rôzne exteriérové profesie. Extrémne dlhá výdrž batérie či odolnosť voči prachu a nárazom na tvrdé plochy, typické pre tieto zamestnania, sú kľúčom dlhodobej spokojnosti a funkcie mobilu.

Dlhá výdrž batérie

Odolné mobilné telefóny nájdu využitie aj u každodenných používateľov, ktorí sa s týmito výzvami nestretávajú úplne bežne, ale hľadajú spoľahlivé a odolné zariadenie. Prekážkou pri každodennom nosení však môže byť ich veľkosť či váha.

Špecifikácie a stupne odolnosti odolných mobilných telefónov

Odolné mobilné telefóny sa od bežných líšia najmä v stupňoch odolnosti voči vode, prachu a nárazom. Mobilné telefóny odolné proti nárazom majú často zosilnenú konštrukciu tela, aby sa minimalizovali škody pri prípadnom páde. Niektoré modely tiež disponujú lepšou ochranou skla zvyšujúcou odolnosť displeja proti poškodeniu. Kombinácia týchto vlastností prináša dlhšiu životnosť a spoľahlivosť zariadenia, aby sa mohol používateľ plne sústrediť na zvládnutie akokoľvek náročnej situácie.

Jedným z najčastejšie používaných štandardov je certifikácia IP (Ingress Protection), ktorá určuje hodnoty ochrany zariadenia pred vonkajšími vplyvmi. Pri odolných mobiloch sa najčastejšie stretávame s odolnosťou IP68 alebo IP69K, ktoré sú úplne prachotesné a vhodné pre trvalé ponorenie. V systéme certifikácie IP určuje prvé číslo odolnosť voči vniknutiu cudzieho telesa, druhé číslo odolnosť voči vode.

Ďalším používaným štandardom je vojenský MIL-STD-810G určujúci odolnosť voči rôznym podmienkam vrátane nárazov, extrémnym teplotám, vibráciám a ďalším externým vplyvom. Mobily s touto certifikáciou majú zvyčajne zosilnenú konštrukciu.

Mobilné telefóny tak môžu byť odolné iba voči niektorým situáciám alebo sa môže jednať o univerzálov do každého prostredia. Preto odporúčame výber podľa špecifík prostredia, v ktorom ho budete používať

Výhody odolných mobilných telefónov

Odolné mobilné telefóny sú robustné a spoľahlivé zariadenia prinášajúce množstvo výhod, ktoré ich predurčujú k použitiu v náročnejších podmienkach, aby sa dokonale prispôsobili životnému štýlu majiteľa. Ich prednosti sa prejavujú nielen počas extrémneho využitia, ale aj v každodennom živote, keď používateľovi poskytujú dôveryhodného spoločníka.

Odolnosť voči vode, prachu a nárazom

Schopnosť odolať vode, prachu a nárazom je významná pre jednotlivcov, ktorí sa pravidelne ocitajú v nie úplne bežných podmienkach a hrozí vystavenie väčšiemu množstvu vody či prachu. Podobne to je aj s odolnosťou voči nárazom a pádom, kde sa pri ich prípadnom výskyte výrazne znižuje riziko poškodenia vnútorných súčiastok.

 

Dlhá výdrž batérie

Odolné telefóny sú často vybavené batériami s vyššou kapacitou, prípadne systémom efektívneho riadenia spotreby. To znamená dlhú výdrž v náročných podmienkach, pri dlhých dobrodružstvách alebo skrátka pre všetkých, ktorí neradi často nabíjajú mobil.

Zosilnená konštrukcia a odolné materiály

Odolnosť mobilných telefónov je často zaistená špeciálnymi materiálmi alebo konštrukciou zaručujúcou zvýšenú ochranu pri náhodných pádoch. To platí aj pre ochranné sklo či špeciálne polyméry chrániace krehký displej, ktorý je často náchylný k poškodeniu. Kombináciou týchto materiálov možno zaručiť dlhodobú ochranu a životnosť.

Funkcie pre extrémne podmienky

Pri odolných mobilných telefónoch sa často stretávame s funkciami, ktoré nie sú bežne úplne dostupné ani vyžadované. Jednou z užitočných vychytávok je režim a senzory pre extrémne teploty, ktoré umožňujú mobilu spoľahlivo fungovať aj v extrémne vysokých či nízkych teplotách, ktoré vás môžu stretnúť nielen pri outdoorových aktivitách, ale aj v určitých zamestnaniach.

Univerzálnosť a spoľahlivosť

Mnohé špecifické funkcie, veľká kapacita batérie či odolné telo robia z týchto mobilov spoľahlivých spoločníkov, kdekoľvek budú použité. Schopnosť bezchybne fungovať aj v najnáročnejších podmienkach z nich robí skutočného univerzála pre prácu i voľnočasové aktivity.

Ergonomický dizajn a špecifické ochranné prvky

Aj napriek tomu, že sa často jedná o robustné a takmer nezničiteľné stroje, dôležitou vlastnosťou je ergonomický dizajn, aby mobil dobre padol do ruky a ľahko sa s ním pracovalo. Tomu sú prispôsobené všetky ochranné kryty, gumené prvky a ďalšie súčasti pasívnej ochrany chrániace mobil pred náhodným poškodením.