Doprava zdarma pri objednávke nad 150€

Ako vybrať správnu IP kameru?

Ponuka trhu a používanie IP kamier zaznamenala v poslednom období veľký rozmach, ktorý sa spolu s vývojom dá očakávať aj do budúcna. S ich použitím výrazne vzrástli možnosti monitorovania a zabezpečenia širokej škály priestorov a objektov, často aj tých, u ktorých to ešte donedávna nebolo možné. Ich flexibilita a rozsiahle funkcie umožňujú použitie v domácnostiach, chatách, garážach, ale aj komerčných priestoroch ako sú firmy, predajne či obchodné centrá. Veľkou výhodou sú tzv. autonómne IP kamery, ktoré dokážu fungovať úplne nezávisle od externých zdrojov (napr. elektrická energia) a ich použitie je tak prakticky neobmedzené.

Dôležité vlastnosti IP kamier

IP kamery disponujú mnohými vlastnosťami a funkciami, ktoré môžu byť pre laikov nezrozumiteľné alebo môžu výrazne komplikovať výber vhodného riešenia. Vybrali sme pre vás niekoľko najdôležitejších vlastností, na ktoré sa pri výbere IP kamery zamerať, aby splnila vaše požiadavky a nepreplácali ste za niečo, čo v skutočnosti ani nebudete potrebovať.

Rozlíšenie IP kamery

Rozlíšenie je jedným z kľúčových faktorov pri výbere IP kamery. S vyšším rozlíšením získate jasnejšie zábery s väčšími detailmi, ktoré môžu pomôcť pri identifikácii tváre, poznávacích značiek či ďalších detailov, ktoré môžu byť v prípade potreby kľúčové. Tieto požiadavky spĺňajú už kamery s rozlíšením 1080p vytvárajúce full HD záznamy. Kamery s nižším rozlíšením nemusia dostatočne zaznamenať všetky potrebné detaily a to najmä za zhoršených svetelných podmienok.

Snímkovanie

Snímkovanie, resp. frekvencia snímkovania ovplyvňuje plynulosť záznamu. Kamery s vyšším počtom FPS (snímok za sekundu) vytvárajú plynulý obraz a prispievajú k vyššej kvalite záznamu. Pre bežné použitie odporúčame zvoliť IP kameru so snímkovaním aspoň 30 FPS.

Nočné videnie

IP kamery s nočným videním oceníte najmä v priestoroch so slabým osvetlením či na miestach, kde bude často dochádzať k snímaniu obrazu v noci. Infračervené LED diódy poskytujú kamere tzv. nočné videnie a zlepšujú kvalitu obrazu snímaného za zhoršených svetelných podmienok. Pri výbere kamery s nočným videním je dôležité zvoliť vhodnú vzdialenosť, do ktorej je kamera schopná vytvárať dostatočne kvalitný záznam.

Pozorovacie uhly

Kamery disponujú rôznymi pozorovacími uhlami, resp. šírkou priestoru, ktorý dokážu snímať. Širší uhol umožňuje kamerám pokryť viac priestoru, a práve podľa jeho veľkosti by ste si IP kameru mali vyberať. Modely s možnosťou otáčania alebo širokým pozorovacím uhlom sú vhodné k monitorovaniu väčších a širších oblastí. V prípade, že potrebujete sledovať menší či užší priestor, bude vám stačiť kamera s menším pozorovacím uhlom a veľmi pravdepodobne nevyužijete ani možnosť jej otáčania.

Spôsob pripojenia

Už samotný názov napovedá, že kameru je nutné pripojiť k záznamovému zariadeniu. Najčastejšími spôsobmi sú bezdrôtové Wi-Fi pripojenie, ktoré je jednoduchšie na inštaláciu a môže dochádzať k prenosu záznamu na väčšiu vzdialenosť. Prenos na dlhšie vzdialenosti nie je vylúčený ani pri použití pripojenia pomocou Ethernetu, ku ktorému je však za každých okolností nutné použitie kabeláže, čo je náročnejšie na inštaláciu. To však často kompenzuje stabilnejším a spoľahlivejším pripojením.

Napájanie IP kamery

K napájaniu IP kamier je možné použitie viacerých spôsobov. V prípade, že sledovaný objekt disponuje pripojením k elektrickej energii, najvýhodnejším spôsobom je zvoliť kameru s pripojením do zásuvky, resp. priamo do elektrickej siete. K dispozícii sú však aj modely použiteľné na miestach bez prístupu k elektrickej energii. Tie možno napájať pomocou batérií, ktoré je však nutné z času na čas nabiť alebo vymeniť, čo zvyšuje nároky na údržbu. Pri použití v exteriéri môže byť vhodnejšou voľbou kamera so solárnym panelom, ktorým sa dokáže batéria nabíjať.

 

Použitie IP kamier

Flexibilita, nespočetné množstvo funkcií a rôzne možnosti napájania robia z IP kamier spoľahlivého pomocníka, ktorý nájde využitie prakticky kdekoľvek.

IP kamera v domácnosti

Pre monitorovanie vchodov, dvora, garáže či detí v jednotlivých miestnostiach je vhodné použitie kamery s vysokým rozlíšením, nočným videním a Wi-Fi pripojením. Ak je však dom ešte len vo výstavbe, je možné zvážiť prípravu ethernetových rozvodov, ktoré uľahčia použitie a využijete všetky výhody tohto spôsobu pripojenia.

Kamery vo firmách a komerčných priestoroch

Vo väčšine prípadov sa osvedčia kamery s vysokým rozlíšením, plynulým snímkovaním a širokým pozorovacím uhlom či s možnosťou otáčania. Týmto spôsobom dokážete pokryť veľký priestor a minimalizovať náklady na vybavenie.

Zabezpečenie chát a rekreačných domčekov

Ide o priestory typické pre montáž kamery do exteriéru. V takom prípade je nutné zvoliť model odolný voči poveternostným vplyvom, ktorému nebude vadiť dážď, sneh ani príliš nízke alebo vysoké teploty. Nevyhnutnosťou je vybavenie nočným videním a voľba šírky záberu podľa veľkosti priestranstva, ktoré je potrebné zaznamenať. Ak tieto objekty nedisponujú pripojením k elektrickej energii, oceníte kamery napájané batériou či vybavené solárnym panelom.

Garáže

Kamery so širokým záberom a pohybovým senzorom sú v garážach užitočné pre monitorovanie vjazdu, výjazdu a tiež pre bezpečnosť zaparkovaných vozidiel. V prípade použitia IP kamery v garáži je mimoriadne dôležité klásť dôraz na rozlíšenie, aby boli v prípade potreby zaznamenané všetky potrebné detaily.

Pri výbere IP kamery je potrebné dôkladne zvážiť dané prostredie, potreby a špecifické požiadavky, ktoré z neho môžu vyplývať. Voľbou vhodných funkcií možno jednoducho zabezpečiť efektívne monitorovanie, zvýšiť bezpečnosť a v prípade potreby disponovať kvalitným videozáznamom, ktorý môže byť kľúčový v prípade vzniku škody.