Doprava zdarma pri objednávke nad 150€

Materiály pre gravírovanie - výhody, nevýhody a tipy na výrobky

Gravírovanie je umelecká technika umožňujúca vytváranie trvalých a detailných vzorov a textov na rôznych predmetoch. Využitie nachádza v priemyselnom prostredí a v umeleckých a remeselných odboroch. Najčastejšie sa pritom využíva na personalizáciu a označovanie výrobkov, ktoré môžu mať praktické a dekoračné účely. V našom okolí sa nachádzajú predmety z rôznych materiálov, pričom nie všetky sú vhodné na gravírovanie, resp. môžu mať svoje obmedzenia či špecifiká, na ktoré je nutné myslieť. Poďme sa spolu pozrieť na najčastejšie používané materiály pri gravírovaní, ich prednosti, obmedzenia a tipy na praktické využitie vo všetkých oblastiach života.

Gravírovanie do dreva

Drevo je tradičným materiálom sprevádzajúcim človeka už od pradávna a aj dnes má v domácnostiach, priemysle, dielni a mnohých ďalších odvetviach svoje nenahraditeľné miesto. Jeho prednosťou je trvácnosť, ľahká opracovateľnosť a prirodzený vzhľad. Práve ľahká opracovateľnosť z neho robí jeden z najobľúbenejších materiálov pre gravírovanie, ktoré výrazne uľahčuje. Navyše je k dispozícii v mnohých odtieňoch a druhoch, čo sa hodí hlavne pri jeho použití na dekoračné účely, aby dokonale ladilo s interiérom či exteriérom.

Hlavne pri krehkejších typoch dreva je potrebné byť pri práci opatrný, aby nedošlo k jeho poškodeniu a práca nevyšla nazmar. Farba, textúra a rôzne odtiene môžu pri použití dreva tiež spôsobiť starosti pri jeho opracovaní, a preto je dôležité venovať dostatočnú pozornosť jeho výberu, ale tiež umiestneniu vzoru či textu, aby bol výsledok čo najlepší.

Gravírovanie do dreva umožňuje vytváranie umeleckých a dekoračných predmetov, ako sú rámy, fotografie, šperky, ozdoby, drevené doštičky a tabuľky, vešiaky a mnohé ďalšie predmety, ktoré skrášlia váš domov. Pri vytváraní dekoračných predmetov sa vyhnite použitiu hrubého a nerovného dreva, ktoré môžu zhoršiť vzhľad výsledného výrobku.

Gravírovanie do kovu

Kov je veľmi obľúbeným materiálom na gravírovanie, ktorý nachádza využitie najmä v priemyselnom a technickom prostredí. Jeho hlavnou prednosťou je trvácnosť, pre ktorú je kov obľúbený vo všetkých odvetviach ľudských činností. Gravírovanie je možné na rôznych typoch kovov, vrátane nerezovej ocele, mosadze, hliníka či medi. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že v prípade kovov sú obmedzením len vaše potreby a dostupné materiály. Industriálny vzhľad kovy predurčuje k použitiu v priemysle, ale je len na vašich potrebách a preferenciách, kde ich využijete.

Gravírovanie na kov si však vyžaduje špeciálne vybavenie, ktoré môže byť na začiatku o niečo nákladnejšie. S kvalitným vybavením však dosiahnete profesionálne výsledky, za ktoré rozhodne stojí priplatiť si.

Svoje využitie nájde v priemysle pri označovaní súčiastok a nástrojov. Vďaka tomu udržíte v dielni či na pracovisku poriadok a označenie bude neporovnateľne trvácnejšie oproti nápisom fixkami či použitiu samolepiek. Gravírovanie do kovu tiež umožňuje vytváranie umeleckých predmetov ako prstene, náramky a ďalšie šperky, ozdoby, fotografie, menovky alebo unikátne prívesky na kľúče. Pri použití kovu odporúčame vyhnúť sa tenkým alebo mäkkým kovom, ktoré môžu spôsobiť deformáciu a znížiť kvalitu výsledného produktu.

Gravírovanie do skla

Sklo je krásny, priehľadný a elegantný materiál, ktorý má v domácnosti nespočetne veľa využití, v podobe pohárov, fliaš, váz a mnohých ďalších predmetov. Gravírované sklenené predmety skvele poslúžia ako personalizované dekorácie či darčeky, ktorými urobíte radosť nejednému členovi rodiny či priateľom. Medzi najobľúbenejšie sklenené predmety patria gravírované poháre či fľaše

Na rozdiel od predchádzajúcich materiálov je gravírovanie do skla pomerne náročná disciplína. Sklo je veľmi krehké a počas gravírovania môže pri nesprávnom použití dochádzať k jeho praskaniu. Z tohto dôvodu odporúčame vytvorenie niekoľkých predmetov nanečisto, aby ste získali potrebné skúsenosti a darčeky boli dokonalé.

Ako bolo spomenuté vyššie, sklenené gravírované predmety sa hodia ako darčeky pri rôznych životných jubileách či významných udalostiach alebo ako dekoračné predmety v domácnosti, napríklad v podobe gravírovaných fotografií do skla. Za pomoci gravírovačky tak získate jedinečné originály, ktoré budete vlastniť len vy a vami obdarovaný. Pri gravírovaní odporúčame použiť sklenené predmety s hrubšími stenami a vyhnúť sa tenkému a krehkému sklu.

Gravírovanie do plastu

Plasty sa nachádzajú všade vôkol nás a bolo by prekvapením, ak by na ne nebolo možné gravírovať. Ide o dobre dostupný, lacný, ľahký a jednoducho opracovateľný materiál. Gravírovaním do plastu možno vytvoriť širokú škálu dekoratívnych, funkčných a reklamných predmetov, ako sú plastové gravírované šperky a prstene, menovky, personalizované kľúčenky alebo perá.

V porovnaní s drevom alebo kovom má plast o niečo menšiu životnosť, a preto odporúčame zvoliť materiál vzhľadom k náročnosti použitia a potrebnej životnosti. Plasty tiež ponúkajú obmedzené estetické možnosti. Pri gravírovaní do plastu neodporúčame použitie príliš tenkých materiálov, mohlo by dochádzať k ich deformácii.

Gravírovanie do rôznych materiálov umožňuje vytvárať personalizované darčeky, dekoratívne predmety a funkčné výrobky. Každý materiál má svoje výhody a nevýhody, ale voľbou správneho pre konkrétny účel možno dosiahnuť vysokú presnosť a kvalitu gravírovania a dlhú životnosť gravírovaného predmetu.