Doprava zdarma pri objednávke nad 150€

Tvorba vlastných predmetov s gravírovačkou: Spoznajte potenciál a možnosti

Gravírovanie je technológia, ktorá nahradila ručné rytie a zjednodušene sa dá povedať, že vytvára nápisy, obrazce, logá a prakticky čokoľvek jednoduchým odoberaním materiálu. Moderné gravírovanie však na rozdiel od tradičného ryteckého remesla rozširuje možnosti použitia a prácu výrazne spresňuje a urýchľuje. Ak vás zaujíma, ako na gravírovanie vlastných predmetov, čo k tomu budete potrebovať a aké sú možnosti, ste na správnom mieste.

Čo je to gravírovačka?

Gravírovacie stroje možno rozdeliť na manuálne a počítačom riadené, my sa budeme venovať druhým menovaným. Ide o inovatívne zariadenia, ktoré umožňujú potlač predmetov z rôznych materiálov pre reklamné, praktické, dekoračné a ďalšie účely. Podľa spôsobu prenášania obrazu či textu na predmet ich môžeme rozdeliť na laserové a frézové, pričom sa líšia spôsobom opracovania konkrétneho predmetu. Hlavnou prednosťou gravírovacích strojov je možnosť opakovať rovnaké vzory a texty, vysoká presnosť a rýchlosť, čo celý proces gravírovania výrazne urýchľuje a znižuje náklady na prácu.

Na aké materiály možno gravírovať?

Gravírovačky umožňujú gravírovanie na širokú škálu materiálov, čo vytvára nespočetne veľa možností pre aplikáciu vašich nápadov. Základným predpokladom materiálov je, aby boli čisté a suché, ale napríklad v prípade dreva nesmie byť povrchovo upravené.

Základným predpokladom materiálu je, aby bol dobre opracovateľný. V prípade frézových gravírovačiek je dôležité, aby bol materiál dostatočne tvrdý, aby pri opracovaní nedochádzalo k vyťahovaniu okrajov a bola zachovaná čo najvyššia presnosť. Pri laserových gravírovačkách prakticky neexistujú obmedzenia a s vhodným príslušenstvom a nastavením dokážete opracovať väčšinu bežných materiálov.

K materiálom, na ktoré možno gravírovať najčastejšie patria:

  • drevo
  • kov
  • sklo
  • plast
  • keramika a porcelán
  • kamene a minerály
  • textílie a koža
  • kartón a papier

Aké sú rozdiely medzi gravírovačkami?

Gravírovačky možno klasifikovať podľa mnohých kritérií. Jedným z nich je spôsob prenesenia obrazu či textu na predmet.

Frézové gravírovanie

Frézová gravírovačka používa na odstránenie materiálu z povrchu predmetu frézu. Tým je vhodná na gravírovanie hrubších a hlbších detailov na predmetoch. Tomu však musia zodpovedať aj vlastnosti materiálov. Hodia sa prevažne na gravírovanie tvrdých predmetov ako kov, plast a drevo. Frézové gravírovačky sú v porovnaní s laserovými o niečo pomalšie a menej presné, keďže sa jedná o mechanický proces.

Laserové značenie

Laserové značenie má za úlohu predovšetkým vytvoriť dobre čitateľný kontrast na povrchu predmetu. Laserové popisy sú zvyčajne pomerne hladké s malou alebo žiadnou štruktúrou. Za určitých okolností môže dochádzať aj k vytváraniu potlačí rôznych farieb.

Laserové gravírovanie

Laserová gravírovačka používa laserový lúč na odparovanie alebo oxidáciu materiálu, čím vytvára požadovaný vzor. Proces je veľmi presný, vďaka čomu možno vytvárať jemné detaily a vzory. Veľkou prednosťou, v porovnaní s frézovou, je rýchlosť gravírovania. Laserové gravírovačky sa hodia k použitiu na väčšine materiálov, pričom na rôznych materiáloch môže mať rôzne efekty.

Aké sú cenové rozdiely medzi gravírovačkami?

Rovnako ako mnoho vecí, aj gravírovačky sa líšia svojou cenou. Od čoho však cena závisí a ako si správne vybrať? Cenu najviac ovplyvňuje jej určenie a vlastnosti. Hobby gravírovačky sú spravidla lacnejšie ako profesionálne, avšak môžu byť horšie konštrukčne, prípadne im môžu chýbať niektoré funkcie či môžu byť vhodné len pre občasné, teda hobby použitie. Nemalú váhu v cene môže v niektorých prípadoch zohrávať značka gravírovačky.

Ako si však vybrať v spleti produktov za rôzne ceny? Univerzálna rada na túto otázku neexistuje. V procese výberu je dôležité určiť si, čo plánujete gravírovať a aké funkcie budete potrebovať, aby ste neplatili za niečo, čo nevyužijete. Vďaka tomu jednoducho splníte stanovený rozpočet a gravírovačku využijete na maximum.

Tipy na gravírovanie vlastných predmetov

Možností ako využiť gravírovačku na tvorbu vlastných predmetov je nespočetne veľa. V domácnosti ju možno využiť na výrobu dekoračných predmetov, v podobe gravírovania fotografií do dreva alebo na sklo či jedinečných šperkov pre vašich najbližších. Rovnako možno vytvoriť jedinečné darčeky na výročia, svadby a ďalšie významné príležitosti.

S pomocou gravírovačky však vytvoríte aj mnoho praktických pomôcok. Medzi tie možno zaradiť personalizované kožené opasky, peňaženky či obaly na mobilné telefóny. Gravírovaním na textil zase vyrobíte jedinečné tašky a oblečenie, s ktorým ihneď zaujmete okolie. Praktickými predmetmi, ktoré zároveň poslúžia ako darček, môžu byť jedinečné poháre, fľaše či vázy vytvorené pri jubileách a ďalších príležitostiach.

Ak ste domáci kutil alebo si chcete udržať prehľad v pracovnej dielni, gravírovanie na predmety je jedným z najlepších spôsobov udržania poriadku. Označenie pracovných nástrojov či poličiek gravírovaným hliníkovým štítkom je nielen praktické, ale aj skvele vyzerá a má dlhú trvácnosť.

Gravírovanie vlastných predmetov tiež môže byť skvelou biznisovou príležitosťou. S trochou kreativity a šikovnosti vyrobíte predmety, ktoré ľudí zaujmú a vy prerazíte s novými výrobkami. Druhou možnosťou je ponúkať gravírovanie ako službu, keď budete vyrábať zákazkové predmety. Nech už gravírovačku využijete akýmkoľvek spôsobom, jej použitie si iste rýchlo zamilujete a budete neustále hľadať nové možnosti využitia.